Sunday, April 22, 2007

De Islamitische parel versus heilige Hindu rituelen



Zoveel indrukken de afgelopen paar dagen dat ik moeilijk weet waar te beginnen... De hitte heeft ons nu wel in zijn greep, uitermate sloom bewegen wij ons voort, maar gelukkig hebben we een "german bakery" ontdekt hier, dus we spenderen de heetste middaguren knabbelend aan ECHT bruin brood, heeeeeeeeerlijk!



Vanaf Jaipur vertrokken na een slapeloze nacht zeer zeer vroeg in de morgen met de trein naar Agra.

Doodop en lichtelijk chagrijnig van de verkrampte bilspieren, was het moeilijk om vriendelijk geduld op te brengen voor de hordes rickshaw hasselers die natuurlijk meteen weer op ons afstormde. Maar bij de eerste glimps van de Taj Mahal verscheen de glimlach weer op onze lippen.
Ons geluk wilde dat die dag de enige dag in t jaar was dat de entree gratis was, dus na een ontbijtje met Taj-view op t dakterras, begaven we ons meteen maar richting touristen.
Wij hadden de Lonely Planet goed gelezen en zo konden we de zonsondergang in alle rust aan het water vanaf de andere kant van het bekijken. Mooi!





Nu zijn we een aantal dagen in Varanasi, de stad aan de heilige Ganges rivier waar duizenden, nee miljoenen Indiers heen komen om zich te goed te doen aan het heilige water. Bizarre en soms heftige beelden. Vele mensen komen hier hun oude dagen slijten om hier te sterven zodat ze hier gecremeerd kunnen worden in de hoop verlost te worden van de eeuwige reincarnatie cirkel.
Het was indrukwekkend om de in gouden doeken gewikkelde lijken en de uitstekende voeten op te brandstapel te zien samen met alle andere rituelen, maar het had pas echt impact toen ik vanochtend tijdens ons boottochtje een opgeblazen babylijkje pal naast ons zag dobberen.. (kinderen onder 12, holy man, zwangere vrouwen, lepra patienten en dieren worden niet gecremeerd, maar met een steen midden in de Ganges geloosd).

Maar de Indiers doet het niets, want die staan vrolijk 2 meter naast die burning Ghats zichzelf of hun kleren te wassen en zelfs hun tanden te poetsen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de tienduizende rioleringen die in dit stukje (inmiddels septisch geworden) rivier worden geloost. Bizar. Wij Westerlingen zouden volgens mij spontaan dood vallen na een druppel van dit water..








Het is wel waanzinnig om te zien. De afgelopen 2 ochtenden stonden we vroeg op voor een sunrise boottripje langs alle Gahts (trappen langs het water). Al dat leven, al die kleuren, al die rituelen.. Je kan er uren naar blijven kijken.









1 comment:

Unknown said...

He IJne! Varanasi! geweldig he? Zoveel indrukken, zo echt India en de indiaase cultuur! Goed dat je er geweest bent! veel plezier in Nepal! Kathmandu is ook zo bijzonder! Liefs!